Noutati

Programul sarbatorii inchinat Sfintei Cuvioase Parascheva

Programul sarbatorii inchinat Sfintei Cuvioase Parascheva

  • Adaugat : 12 Octombrie 2018

Sfânta Cuvioasa Parascheva este praznuită pe 14 octombrie. Ziua de 14 octombrie a devenit o sărbătoare deosebită a Iaşilor încă de la 1641, odată cu aducerea moaştelor Sfintei pe meleagurile Moldovei, de la Constantinopol. Cele aproape patru secole n-au schimbat cu nimic evlavia oamenilor către Sfânta Parascheva, ba chiar au intensificat-o, astfel că hramul ei prilejuieşte unul dintre cele mai mari pelerinaje ale Ortodoxiei.

Anul acesta, alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi aduse spre închinare și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.

Programul sarbatorii inchinat Sfintei Cuvioase Parascheva:

Joi, 11 octombrie 2018:
• Orele 06:30 – Procesiune cu moaştele Sf. Cuv. Parascheva și depunerea lor pe platoul din faţa Căminului preoțesc „Sf. M. Mc. Gheorghe” pentru închinare credincioşilor. Va participa Episcopul Calinic Botoșăneanul.
• Orele 07:00-11:30 – Sfinţirea apei (Aghiasma mică) și Sf. Maslu (pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane și sfințirea la butoaiele cu apă lângă corpul C1), Utrenia şi Sf. Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji Episcopul Calinic Botoșăneanul.
• Aducerea moaștelor ,,Sf. Ecaterina” – întâmpinare aeroport 18:35
• Orele 16:00-17:00 – Paraclisul „Sf. Cuv. Parascheva” (în Catedrala Mitropolitană).
• Orele 21:00 – 01:00 – Slujba de priveghere a Sf. M. Mc. Gheorghe – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană).

Vineri, 12 octombrie 2018:
• Orele 07,00 – 12,00 – Miezonoptica, Acatist şi Sf. Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji Episcopul Ignatie al Hușilor.
• Orele 17:00 – 18:00 – Paraclisul „Sf. Cuv. Parascheva”;
• Orele 19:00 – 20:30 – Pelerinajul „Calea Sfinţilor” – Procesiune cu moaştele „Sf. Cuv. Parascheva” și moaștele „Sf. M. Mc. Ecaterina” .
• Orele 21:00 – 01:00 – Slujba de priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană).

Sâmbătă, 13 octombrie 2018:
• Orele 07:00 – 12:00 – Miezonoptica, Acatist, Ceasurile şi Sf. Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană). Va sluji Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților;
• Orele 09:00 – 12:00 – Sfințirea bisericii „Sf. Mc. Iulian din Tars” din campusul universitar Tudor;
• Orele 17:00 – 18:00 – Paraclisul „Sf. Cuv. Parascheva”
• Orele 21:00 – 01:00 – Slujba de priveghere a Sf. Cuv. Parascheva – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană).

Duminică, 14 octombrie 2018:
•  Orele 07:00 – 09:00 – Miezonoptica, Acatistul „Sf. Cuv. Parascheva”, Ceasurile și Slavoslovia Mare (în Catedrala Mitropolitană).
• Orele 09:00 – 13:00 – Sfânta Liturghie arhierească (pe podiumul din B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt).
• Ora 17:00 – 18:00 – Paraclisul „Sf. Cuv. Parascheva”.
• Orele 18:00 – Seara Valorilor – Recepție organizată de Primăria Municipiului Iași.

Viaţa Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina

Născută în Alexandria pe vremea împăratului Maximinus, Sfânta Ecaterina era fiica guvernatorului provinciei egiptene. Refuzând să fie dată de soție celor fascinați de frumusețea și înțelepciunea ei, sfânta a fost trimisă de către mama sa, creștină în ascuns, la un duhovnic care i-a prorocit că va cunoaște un bărbat precum nimeni altul.

Acesta era Mântuitorul Care i s-a arătat în vis, dar care nu a privit-o, până când nu a primit Taina Sfântului Botez. Dezbrăcându-se Ecaterina de omul cel vechi şi îmbrăcându-se în haina înnoirii Duhului, s-a dus la casa sa şi toată noaptea s-a rugat cu lacrimi până când a adormit. Şi atunci a văzut pentru a doua oară pe Împărăteasa cerului cu dumnezeiescul Prunc în braţe, Care căuta asupra Ecaterinei cu multă milostivire şi blândeţe. Şi a întrebat Maica lui Dumnezeu pe Fiul Său, zicând: „Îţi place Ţie Fiul meu, fecioara aceasta?” Iar El a răspuns: „Foarte plăcută îmi este, pentru că acum este prealuminată şi slăvită, pe când mai înainte era ruşinată şi ocărâtă. Acum este bogată şi înţeleaptă, pe când mai înainte era săracă şi nepricepută; acum o iubesc pe dânsa, pe când mai înainte o compătimeam; şi atât de mult o iubesc, încât voiesc să Mi-o logodesc mireasă”.

Atunci Ecaterina a căzut la pământ, zicând: „Nu sunt vrednică, Preaslăvite Stăpâne, a vedea împărăţia Ta; ci mă învredniceşte ca să fiu împreună cu robii Tăi”. Iar Preasfânta Născătoare de Dumnezeu a luat pe Ecaterina de mâna cea dreaptă şi a zis către Fiul său: „Dă-i Fiul meu, inel de logodnă şi o fă pe dânsa mireasa Ta, ca să o învredniceşti împărăţiei Tale”. Atunci Stăpânul Hristos i-a dat ei un inel preafrumos, zicând acestea: „Iată, astăzi te primesc pe tine mireasa Mea veşnică; deci să păzeşti arvuna aceasta cu dinadinsul şi să nu mai primeşti nicidecum arvună de la alt mire pământesc”.

Acestea zicând Hristos Domnul, s-a sfârşit vedenia. Şi deşteptându-se fecioara, a văzut cu adevărat în dreapta sa un inel preafrumos şi a primit în inima ei atâta veselie şi bucurie, încât din acel ceas s-a robit cu inima ei de dumnezeiasca dragoste. Şi atât s-a schimbat de minunat, încât nu mai gândea nicidecum la lucrurile pământeşti, ci numai la preaiubitul său Mire cugeta ziua şi noaptea. Pe Acela Îl dorea şi de la Acela se povăţuia întotdeauna.

Mărturisindu-și credința în Domnul cu prilejul unei sărbători păgâne, i-a convertit și pe cei mai învățați dascăli prezenți acolo, care au fost arși pentru mărturisirea lor, ca urmare a poruncii împăratului.

Refuzând să se închine idolilor, Sfânta Ecaterina a fost întemnițată și torturată, iar pe când se pregăteau să o tragă pe roată, un înger a lovit toate instrumentele, stricându-le planul păgânilor. În cele din urmă, călăul i-a tăiat capul pe care ea îl așezase, smerită, sub sabie. Sfârșitul său mucenicesc a avut loc în anul 305, în Alexandria. Sfintele sale moaște au fost duse de un înger în Muntele Sinai. Fiecare pelerin care ajunge aici, la moaştele Sfintei Ecaterina, primeşte în dar un inel cu monograma ei, în cinstea inelului pe care Mirele Iisus l-a dăruit Sfintei.

Mâna dreaptă a Sfintei Ecaterina, ce va fi adusă anul acesta la Iași cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, se află în orașul Katerini din Grecia. Potrivit tradiției, biserica actuală a Sfintei Ecaterina din cimitir a fost inițial un metoc al Sfintei Mănăstiri de pe Muntele Sinai. Când a fost construită Biserica Sfintei Ecaterina, orașul Katerini era un cătun mic și neînsemnat. Cu timpul, orașul s-a dezvoltat și a luat numele de Sfânta Ecaterina, care, din păcate, s-a prescurtat în Katerini. Astfel orașul și-a luat ca ocrotitoare și protectoare pe Sfânta Ecaterina, care este prăznuită în fiecare an pe 25 noiembrie printr-o sărbătoare stabilită de stat printr-un edict special. Mitropolit de Kitrous, Varnavas (1954-1985) a îmbogățit biserica cu o părticică din sfintele moaște ale Sfintei Ecaterina pe care i-a oferit-o Arhiepiscopul Sinaiului, Porfirie al III-lea, pe data de 25 noiembrie 1967, și pe care a depus-o în Catedrala „Înălțarea Domnului”.

În multe locuri din lume Sfânta Ecaterina este cinstită ca ocrotitoare a multor meserii, a avocaților și judecătorilor, a medicilor și asistentelor, a farmaciștilor, a mecanicilor, a morarilor, a bibliotecarilor, a literelor și artelor. La Paris, în special, este cinstită ca ocrotitoare a Școlii de Filosofie și, în general, a filosofilor. De asemenea, este considerată ocrotitoarea fecioarelor și a tuturor femeilor.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iașilor